Είναι πολλές οι φορές που σαν γονιός έχω πει ψέματα ή έχω υποσχεθεί κάτι στα παιδιά μου, ξέροντας πως δεν θα το πραγματοποιήσω, απλά και μόνο για να σταματήσουν να γκρινιάζουν ή να μαλώνουν μεταξύ τους. Και είμαι σίγουρος πως αποτελεί συνήθεια και για άλλους γονείς. Είναι όμως μια τακτική που δεν θα έπρεπε να υφίσταται και να αντικατασταθεί από άλλες.

Για να χτίσεις μια ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά σου, θα πρέπει αυτή να βασίζεται πάντα στην ειλικρίνεια, όπως και κάθε άλλη σχέση σου, για να είμαστε ακριβείς. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά κρατούν τις υποσχέσεις τους και περιμένουν και από εσένα να κάνεις το ίδιο. Είναι γνωστό πως τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες, εάν επομένως το να υπόσχεσαι κάτι και εν τέλει δεν το πραγματοποιείς, θα δημιουργήσει στο παιδί σου την εντύπωση πως αυτό είναι το σωστό και θα αρχίσει να το εφαρμόζει.


 
Μια ακόμη τακτική που πολλοί γονείς ακολουθούν είναι της απειλής. Για παράδειγμα αν δεν σταματάει να φωνάζει, αντί να του πεις “θα πετάξω την μπάλα σου αν δεν κάτσεις φρόνιμα”, μπορείς να πεις “κάτσε φρόνιμα και θα έχεις μια έκπληξη γυρνώντας στο σπίτι”. Με αυτό τον τρόπο κρατάς την υπόσχεσή σου, δεν το τρομάζεις πως θα χάσει κάτι που αγαπά και έχει την σκέψη της έκπληξης στο μυαλό του.
 
Οι κενές απειλές και υποσχέσεις μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση στο μυαλό ενός παιδιού και να μην μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι σωστό και τι λάθος. Επίσης, αθετώντας τα λόγια σου, μειώνεις την αξία της υπόσχεσης και όσα αντιπροσωπεύει. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που γκρεμίζεται εύκολα και δύσκολα αποκαθίσταται. Σίγουρα θέλεις με εύκολο και γρήγορο τρόπο να μπορέσεις να κρατήσεις τα παιδιά σου ήσυχα, πριν όμως αρχίσεις να πετάς υποσχέσεις και απειλές, σκέψου κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία και την προσωπικότητά του, όχι μόνο τώρα, αλλά και στη συνέχεια της ζωής του.

Πηγή: The Dad Zone